Nyheter

På denna sida uppdaterar vi om aktuella recensioner, författare och bokprojekt.

 

SENASTE

2018  1 oktober
P4 Uppland Sveriges Radio Intervju med Monika Titor om bakgrunden till boken “Kul med cancer”. Lyssna på inslaget här:  sr.se/upplandRosa bandet. Foto: Stefan Gustavsson/Scanpix
“Hör P4 Upplands medarbetare berätta om hur hon med hjälp av humor tog sig igenom bröstcancer.
– Vi grät i flera dagar, men sen skrev jag ett mejl till mina tre närmaste vänner, säger Monika Titor.
Det blev början till boken “Kul med cancer – hur man kan ta sig igenom bröstcancer” som Monika Titor skrev på Gryf Förlag.
– Det är precis så man ska tänka, säger Lisa Thörn, ordförande i Bröstcancerföreningen Kungsängsliljan Uppsala.”

2018  mars
Läkartidningen skriver om sjukdomsberättelser som bidragit till cancerrehabiliteringen
Hela artikeln: http://lakartidningen.se/Aktuellt/Kultur/Kultur/2018/01/Returen-fran-Cancerland/
Utdrag om Monika Titors bok “Kul med cancer”:
“Det som särskilt intresserar mig är returen från Cancerland. Om patienten överlever – hur ser returen från Cancer­land ut? I flera sjukdomsberättelser nämns svårigheten att återgå till den vanliga tillvaron efter en svår sjukdom. Sjukdomskrisen är över och patienten förväntas lägga sjukdomstiden bakom sig – men varken kroppen eller själen är densamma, vilket många gånger gör returen svår. Omgivningen, som tidigare har varit tröstande, stöttande och förstående, återgår till att behandla den tidigare sjuka som förut. Monika Titor skriver i sitt efterord i »Kul med cancer. Hur man tar sig igenom bröstcancer« (2014): »Det jag kämpar med nu, så här tre år efter sjukdomen, är att våga vara frisk. Att våga tro på det, men också våga leva som en frisk person. Att leva utan förmildrande omständigheter. Hur konstigt det än låter så fanns det ett slags trygghet i att vara sjuk. Eftersom det var synd om mig, var det ingen som krävde någonting av mig. Varken på jobbet eller privat. Blev det fel på något sätt så berodde det på att jag var sjuk, inte på att jag hade gjort något fel. Men om jag skulle missa en deadline nu, skulle ingen vara förstående längre. En miss som frisk skulle ju säkerligen bero på slarv, lättja eller inkompetens. Nu när jag är frisk förväntar sig omgivningen någonting av mig igen. Men lika svårt som det var att vänja sig vid att andra såg mig som sjuk, ja lika svårt är det nu att vänja sig vid att andra ser mig som frisk.« [12]

2016  september
Reportage om Monika Titor i  Året Runt

Boken räddade mitt liv – två gånger

När Monika Titor, 48, fick diagnosen bröstcancer bröt hon ihop. Sedan bestämde hon sig för att fokusera på det som var positivt. Under sex månaders behandling skrev hon mejl och kåserier som till slut blev boken, Kul med cancer. Och när cancern kom tillbaka kunde hon själv finna tröst i sin bok.

Monica-Titor-kul-med-cancer
Allt började när Monika Titor kände en knuta i bröstet när hon duschade. Det var strax före jul 2009, och fast misstanken kom direkt, så slog hon bort den. Men någonstans inom sig anade hon, och hon grät i smyg när familjen inte såg. Läkarundersökningen bekräftade misstankarna, det var bröstcancer. Hennes mamma hade gått bort i sviterna av samma sjukdom fyra år tidigare.

Allt blev kaos

– Jag tänkte, hur ska jag klara detta? Jag pratade med min man, med min syster och så satte jag mig ner och skrev ett mejl till mina tre bästa vänner.
I mejlet berättade hon om sin sjukdom. ”Jag har ett uppdrag till er: Snälla, hjälp mig att skratta och vara glad. Inga blommor men gärna telefonsamtal. Berätta roliga saker som era barn har sagt, berätta om knäppa grannar, ja vad ni vill. Helst vill jag ju träffa er, åtminstone dem av er som bor nära. Stor kram, Monika.”
Den ena väninnan skickade genast en bukett blommor och hörde sedan inte av sig på tre månader.
– Den andra ringde och grät och tyckte synd om mig. En gjorde som jag bad, hon ringde, sms:ade och mejlade och vi kunde prata om allt, som vanligt, under hela behandlingstiden.

Såg det absurda

För att klara den svåra tiden med väntan, oro, tuffa behandlingar och håravfall började Monika fokusera på det som var positivt. Hon såg det absurda och dråpliga i det som hände henne i denna nya sjukdomsvärld. Hon började skriva ner sina upplevelser, med glimten i ögat, och delade dem med väninnan via mejl, telefon och sms.
– Som när jag skulle prova peruker första gången. Efteråt skrev jag i mejlet till min väninna: ”Fatta grejen, det här är perfekt! Nu kan jag tvätta håret sent på kvällen och hänga det på tork till nästa dag och slipper en blöt kudde!”
Under behandlingen fick hon också gå i samtal med en psykolog. Det behövdes. I vanliga fall var Monika den starka och positiva i familjen, nu var hon svag och det kändes ovant och obekvämt när hennes man blev ledsen och förtvivlad. Hon fick också vägledning i hur hon skulle tala med barnen om sjukdomen. De märkte så klart att mamma inte mådde bra.

Men också den täta kommunikationen med väninnan blev ett andningshål. Till slut ringde kamraten och sade att fler borde få läsa om hennes upplevelser, både sjuka och deras anhöriga och vänner.
– Det var hon som fick mig att inse att jag skulle skriva en bok. En manual om hur det går till när man får diagnosen cancer och vad man går igenom steg för steg, utan några domedagsprofetior. En humoristisk bok kring livet med cancer och cancerbehandling!

Ny knöl i bröstet

Skrivandet gav en känsla av kontroll över situationen och stöttade henne i tillfrisknandet. När Monika var klar med sista cellgiftsbehandlingen, i juni 2010, åkte hela familjen på semester.
– Min man är rysk och vi brukar hälsa på släkten och hans mamma som bor i Sotji vid Svarta havet, säger hon. Jag var så svag och blek. Pappa som är läkare hade skickat med mig ett helt husapotek.
Men när jag äntligen vadade ut i vattnet och de härliga vågorna svepte över mig var det som om all sjukdom, oro och bekymmer sköljdes bort. Jag blev en ny människa där i Svarta havets böljor och under den månaden återhämtade jag mig fantastiskt.
Väl hemma kunde hon återgå till livet före sjukdomen, med jobb och löpträning några gånger i veckan. Mejlen och kåserierna sammanställdes till boken Kul med cancer (Gryf förlag), som har lästs av många cancerdrabbade och deras anhöriga. Flera har hört av sig och berättat hur den gett dem stöd under sjukdomstiden. Tiden gick. Monika gick på kontroller. Så en dag kände hon en ny knöl i bröstet, vid sidan av bröstprotesen. Det blev stort pådrag, men efter kontroller och tester förklarade läkaren att det inte var något farligt.

Hennes egen bok gav tröst

Oron fortsatte gnaga och Monika kunde inte släppa tanken på den där knölen som inte borde vara där.
– Jag stod på mig, trots alla lugnande besked. Jag ville att läkarna skulle utreda det hela en gång till. Jag kan vara mycket envis. Sjukvården kan göra missar och jag ville ha en mer grundlig kontroll. Och andra gången visade det sig att det var en cancertumör.

Monica-Titor

Hon hade fått ett återfall.

– Det kändes tufft att få beskedet men samtidigt skönt att få reda på vad det var.
När Monika genomgick sin andra behandlingsomgång med cytostatika visste hon vad som väntade. Hon fick stöd och tröst av boken som hon själv skrivit.
– Boken hjälpte mig att se att hur jobbigt det än är så finns det en ände på eländet.
När hon blev färdigbehandlad kom vändpunkten. Hon var mogen för en rejäl förändring. Hon ville byta liv. Återuppta sitt tidigare yrke som journalist och få rapportera från verkligheten, beröra andra.
Hennes syster hade flyttat till Karlskrona i Blekinge och Monika trivdes bra när hon var och hälsade på.
– Det var fantastiskt vackert och praktiskt att allt var så nära, inga långa resor, gångavstånd till det mesta.
Monika sökte ett jobb på Sveriges Radio P4 Blekinge och fick ett vikariat hösten 2014. Hennes man som jobbar som översättare var inte alls pigg på att lämna Stockholm. Men Monika hyrde en lägenhet i Karlskrona och barnen följde med.
– När man är sjuk blir det tydligare vad man vill göra med sitt liv när man blir frisk. Jag satte ner foten. Jag ville prova hur det var att bo och jobba här under en termin och både jag och barnen trivdes bra. När jag fick fast jobb bad jag min man att komma hit och det gjorde han. Nu känner jag att jag verkligen hamnat rätt, säger Monika.
Monika är född i Polen och under uppväxten var både mamman och pappan mycket frånvarande och hon och systern togs om hand av sin farmor.
– Jag tänker mycket på om det är min uppväxt som lärt mig att inte bryta ihop och tänka katastrof när jobbiga saker händer i livet, säger hon. Jag lärde mig tackla svårigheter redan som barn. Det gör att jag kan tackla motgångar även som vuxen.
Det händer jobbiga saker för alla då och då, visst måste man skrika och gråta och sörja, men det gäller att hitta vägar ut. När man tror att hela världen rasar så finns det trots allt mycket positivt.

kul-med-cancer

Av Stina Helmersson
Foto Ewa Stackelberg

 

2014 oktober
Bröstcancerförbundets medlemstidning Victory skriver om Monika Titor

TidningenVictory Victory nr4-14

2014 -10-14
 Cancerfonden bloggar: Monika Titor – “Godkänd”
“Klockan är åtta på morgonen och jag har precis tagit en kölapp i väntrummet till provtagningen på Södersjukhuset. Var tredje vecka får jag cytostatikabehandling och inför varje ny omgång måste jag ta ett blodprov för att kolla att kroppen återhämtat sig …”
Läs hela inlägget här

2014-10-01
Boken  “Kul med cancer... säljs i pausen. I kväll kl 19:30- 20:00
Monikas bok

2014-09-30
Intervju med Monika Titor i tidning Tara, nr 12

Tara omslag

Bröstcancer 12-14_Page_1Bröstcancer 12-14_Page_2Bröstcancer 12-14_Page_3

2014-09-23 
Författare Monika Titor skriver om sin bok “Kul med cancer...  i tidningen Medicinsk access
Läs artikeln hela artikeln här (sid 14-17).
Medicinsk access 1 Medicinsk access 2 Medicinsk access3 Medicinsk access 4

2014-09-18 
Recension av boken “Kul med cancer…” i Cancerfondens tidning Rädda Livet, nr 3
Rädda Livet_omslag Rädda Livet_Recension
“Kul med cancer, är det möjligt? Ja, det frågar jag mig. Monika Titor har skrivit en liten bok (58 sidor) om sin bröstcancererfarenhet. Det som känns annorlunda med att läsa hennes bok är att hon gjort det med humor och självdistans. På ett roligt och kåserande vis berättar hon när hon möter psykologen (som hon inte behöver…), de tjusiga damerna som tvingar av kvinnorna deras peruker på make up-kursen och om sjukgymnastiken hon gör på sin arbetsplats liggande på golvet så kollegerna tror hon är avsvimmad. Jag tillbringade sommaren med min väninna som just gick igenom behandling och som läst boken. Humorn hjälpte henne att orka. Det är en igenkänning i boken som gör att jag verkligen vill rekommendera alla er kvinnor, män och ungdomar att läsa den.”

2014-09-16
Intervju med Monika Titor i tidning Må Bra, nr 10
” Jag behövde få skratta för att glömma cancern”, sid 18-22 LÄS genom att klicka på bilderna neda

MBR MåBra Intervju Monika Titor sept 2014_Page_2MåBra Intervju Monika Titor sept 2014_Page_3MåBra Intervju Monika Titor sept 2014_Page_4MåBra Intervju Monika Titor sept 2014_Page_5

2014-09-15
Bloggen Pappersfågelns boktips om boken “Kul med cancer…”
“En överlevnadsbok – och inte bara överlevnad utan faktiskt också hur man lever, medans livet pågår, mitt i sjukdomen, att skratta, göra saker, vara med familjen, barnen som vill leka, äta middag och höra sagor. Målgruppen är andra som precis som Monica drabbats av bröstcancer men också deras anhöriga. Som anhörig är det kanske inte så lätt att veta hur man ska förhålla sig till den svåra sjukdomen men jag tror den här boken kan ge mycket idéer och vara till stor hjälp!…”

Läs hela inlägget här

2014-09-01
Läsarreaktion på boken “Kul med cancer…”
“Jag har läst din bok! Den är fantastisk! Så befriande, och jag kände igen mycket av mig själv i det som du berättade om. Det är en bok som jag skulle rekommendera de som är nysjuka. Man behöver ett gott skratt, framför allt när man är mitt i “skiten”….”

2014-08-10
Bokbloggen Jenniesboklista om  boken “Kul med cancer…”
” Bra och intressant!”

2014-07-26
Sydsvenskan omnämner Monika Titors bok “Kul med cancer…”  i artikeln  “En sjuk genre

2014-07-16
Reflektion av Bloggare Örjan Svedberg om boken “Kul med cancer…”
“Har precis börjat läsa en bok med den förbryllande titeln ”Kul med cancer – hur man tar sig genom bröstcancer” av Monika Titor. Fullständigt halsbrytande egentligen /…/ Kul med cancer? Ja, herregud! Någonstans handlar det om att mitt i allt det jävliga finns det nog ögonblick av humor, galghumor. Har själv haft sådana under våren då jag skrattat åt min situation, sett det komiska i mitt i. “

2014-06-26
Recension i Tidningen Kulturen av “Kul med cancer…”
“Med humor och livsglädje beskriver Monika med enkla ord sin vardag under och efter cancerbeskedet – och även då cancern lämnat hennes kropp. Reaktionerna från omvärlden är inte alltid förutsägbara och ibland är det lättare att låta bli att tala om att man har cancer – och ibland måste man säga till hur man vill att ens närstående skall behandla en. Man måste våga be och hjälp och man måste tillåta sig att vara trött – att inte hela tiden prestera på topp. Titor tar fasta på vardagliga, men viktiga, detaljer i livet med cancer, att tappa håret, vad man skall säga till sina barn och hur man hanterar sitt arbete. Monika Titors bok är kort och liknar mer kåserier än en sammanhängande text – vilket också är just varför denna bok är perfekt läsning för den som faktiskt själv fått ett cancerbesked. Som Titor själv nämner är inte de långa, tunga romanerna kanske just det man klarar av när man genomgår en cancerbehandling – kanske är det istället just denna typ av texter man behöver. Korta, enkla kåserier med hög igenkänningsfaktor – och ett lyckligt slut.”
Läs hela recensionen här.

2014-06-22
Läsarreaktion på boken “Kul med cancer…”
“Tack för att du med styrka, humor och livsglädje går ut och fångar dagen. Boken är enastående, en tröst för många, en frisk fläkt mitt i stormen. Helt rätt metod att med humor och sanning bearbeta och berätta om dig själv. Denna bok borde alla kvinnor läsa! När jag drabbades av min bröstcancer talade knappast ingen om det. Det är 24 år sedan jag fick min diagnos. Vi måste börja tala om cancer och ta fram alla de som överlever, vi kan inte bara se cancer som något som är slutet. Den energi och glädje som du har, den ger du nu till så många och det gör att du hjälper så många på vägen!”

2014 -06-18
Recension i BROfästet av “Kul med cancer…”, Beytg 4=Mycket bra!Recension i BROfästet2_14-15

2014-06-06
DN Insidan skriver “Kul med cancer” är en ovanlig och lite provocerande titel på en bok som handlar om att ta sig igenom bröstcancer. Författaren Monika Titor vill inte skratta bort allvaret, men menar att glädje och skratt behövs för att man ska orka ta sig igenom det svåra.
– När man berättar att man har cancer ser man tankarna på döden i folks ögon. Riktigt så är det ju inte, säger Monika, som tycker att mycket av den information hon tog del av efter diagnosen,
på nätet och i böcker, lade tyngdvikten på det allra mest allvarliga och svåra – något som då gjorde hennes besked ännu tyngre än det redan var. Det hon hade behövt var en vardagsskildring av
cancersjukdom, som en sjukdom som det kan gå att ta sig igenom, säger hon.
– Cancer är allvarligt, och jag vill absolut inte skratta bort det. Men jag vill avdramatisera, se cancern som en fas i livet, berätta om att det finns en vardag även med cancer där det också ingår komiska inslag.
Läs hela intervjun här.

DN InsidanS

2014-06-06
Läsarreaktion
: “Skrattade så jag grät när jag läste om sminkkursen. Jag kände igen mig enormt i allt det som hon vill förmedla med sin bok.”

2014-06-03
Recension av Kul med cancer…” i BTJ häfte 14 (2014), Lektör Margareta Wiman
“Att berätta om sin bröstcancer utifrån ett perspektiv som höjer livskänslan, inte tynger ner, är tanken bakom journalisten och småbarnsföräldern Monika Titors ovanliga val av titel: Kul med cancer. En enkel och upplyftande vardagsskildring /…/ omfattande ett tjugotal kåseriliknande kapitel kring håravfall, peruker, psykologbesök, förändrad självbild, arbets- och semesterupplevelser, roliga kommentarer från barnen och annat som berör såväl sjukdomsfas som tillfrisknande. Monika Titors vilja att på detta sätt frammana möjligheterna att se det positiva i en svår och omtumlande, men definitivt inte hopplös situation (överlevnaden i bröstcancer är 80 procent), kan säkerligen vara till god hjälp för många andra, både drabbade och anhöriga.”

2014-04-28
Läsarreaktion på boken “Kul med cancer…”
” Jag tyckte mycket om boken! Har själv gått igenom samma pärs för 10 år sedan. Hade då nytt jobb och en 10-åring hemma, så det var bara att leva på. Jag tror att många medsystrar kan känna igen sig och också bli lite uppmuntrade av de situationer du beskriver. Boken känns så ärlig.”

2014-04-28
“Kul med cancer…” finns nu att köpa/beställa i (nät) bokhandeln och att låna på bibliotek

2014-04-08
Boken “Kul med cancer…” finns nu att låna på Bibliotek
Blog Reunion 68 uppmärksammar “Kul med cancer – hur man tar sig igenom bröstcancer”.

2014- 03-27
Spännande boksläpp
“Intressant författardebut. Viktig, varm och gripande. Bjuder till skratt när det tycks som mörkast”.

Beställ “Kul med cancer  – hur man tar sig igenom bröstcancer” av Monika Titor HÄR.

Omslag _Kul med cancerPressmeddelande Ny bok Kul Med Cancer

Utgivningsdatum 26 mars 2014

Första recensionsdag 28 april 2014

 

2014- 03-18
Nu kan du provläsa Kul med cancer – hur man tar sig igenom bröstcancer HÄR

2014-03-12
Pressmeddelande Kul Med Cancer – hur man tar sig igenom bröstcancer

Omslag _Kul med cancerFörst ut i produktion är författardebuterande journalisten och statsvetaren Monika Titor med boken Kul med cancer – hur man tar sig igenom bröstcancer.
Mer om boken och författaren hittar du under Press, Titlar & Författare.

 

Leave a comment